DESET NAJVAŽNIJIH ARHEOLOŠKIH OTKRIĆA U BOSNI I HERCEGOVINI U PROŠLOJ DECENIJI (2010 – 2020) – 4. mjesto

Lokalitet Gradac, u blizini grada Prozor

Na 4. mjestu najznačajnijih otkrića u protekloj deceniji nalazi se lokalitet Gradac kod Prozora. Lokalitet je smješten na dominantnom brdu sa nadmorskom visinom iznad 900 m.

Prva arheološka istraživanja na ovom lokalitetu započeta su u proljeće 2017. godine. Tom prilikom su otkriveni fragmenti keramike iz enolita, bronzanog i željeznog doba. O kontinuitetu naseljenosti brda Gradac i u rimskom periodu ukazuje pronalazak cisterne impozantnih razmjera. Svod cisterne oslanjao se na potporne stubove sa lukovima, dok su zidovi omalterisani slojem debljine 5 cm, a zatim ispolirani posebnim slojem debljine 1 cm.

U temeljima jednog od stubova nalazi se reljefna ploča sa prikazom Silvana, rimskog božanstva šuma i zaštitnikom pastira. Na ploči sa Gradca Silvan je prikazan kao mladić koji u rukama drži pastirski štap i sviralo. Pored njegove lijeve nogo nalazi se prikaz ptice. Mladić na glavi ima rogove, ali nema kozje noge, koje su jedna od odlika kulta ovog rimskog božanstva.

Pored rimske cisterne i reljefne ploče sa prikazom boga Silvana, na brdu Gradac je otkrivena i ranohrišćanska bazilika sa ostacima krstionice što svjedoči o naseljenosti i u kasnoj antici.

Postojanje velike cisterne za vodu, kao i ranohrišćanske bazilike ukazuju da se na brdu Gradac nalazilo značajno antičko naselje.

Reljefna ploča s prikazom Silvana

Ovdje možete preuzeti template Godišnjaka Udruženja Bathinvs

O nama

Udruženje BATHINVS je osnovano 2014. godine od strane mladih bakaleureata, magistranata i doktoranata historije, arheologije i prava, kao i osoba čiji predmet zanimanja nije primarno izučavanje klasičnih civilizacija i kultura, ali koji imaju veliku želju i motiv da ovo razdoblje u historiji čovječanstva dobije svoje odgovarajuće mjesto u naučnoj zajednici na prostoru Bosne i Hercegovine.
Saznaj više

Ostale novosti

PROMOCIJA SEDMOG BROJA ČASOPISA „ACTA ILLYRICA“

S ponosom najavljujemo promociju sedmog broja Godišnjaka Udruženja BATHINVS „Acta Illyrica.“ Domaćin ovogodišnje promocije bit će Centar za historijska istraživanja (Univerzitet u Sarajevu – Filozofski

Deset godina „Bathinvsa“ !

ŠTA SMO TO URADILI DO SADA?   OBJAVLJENE KNJIGA: 6 monografija, 2 izdanja izvora i 1 Vodič za turiste SEDAM BROJEVA ČASOPISA “ACTA ILLYRICA”: ukupno