DESET NAJVAŽNIJIH ARHEOLOŠKIH OTKRIĆA U BOSNI I HERCEGOVINI U PROŠLOJ DECENIJI (2010 – 2020) – 9. mjesto

Mladi bosanskohercegovački naučnik, magistar antičke historije Goran Popović u cilju promocije naučnih otkrića načinio je listu najvažnijih arheoloških nalaza u protekloj deceniji.

Na devetom mjestu nalazi se Rimski vodovod u Gornjoj Tuzli. Od ranije je poznato postojanje materijalnih ostataka prahistorijskih kultura na području Gornje Tuzle, ali nije bilo dokaza da je ovaj prostor bio naseljen i u rimskom periodu. To se promijenilo 2019. godine, kada su na lokalitetu Grad otkriveni ostaci rimskog vodovoda u dužini od 11 metara. Širina vodovodne cijevi iznosi 20 centimetara. Vodovod je izgrađen od opeke, dok je kao vezivni materijal upotrebljavan krečni malter. Po tome se on razlikuje od rimskog vodovoda u Rogatici, otkrivenog u drugoj polovini 20. vijeka, čije su cijevi izgrađene od olova. Arheološka iskopavanja obuhvatila su malo područje tako da nije ustanovljen tačan pravac pružanja cijevi. Također, nije ustanovljena polazna i završna tačka vodovoda. I pored toga, pronalazak ostataka rimskog vodovoda predstavlja značajno otkriće koje govori o kontinuitetu stanovanja u Gornjoj Tuzli u različitim vremenskim epohama.

Ovdje možete preuzeti template Godišnjaka Udruženja Bathinvs

O nama

Udruženje BATHINVS je osnovano 2014. godine od strane mladih bakaleureata, magistranata i doktoranata historije, arheologije i prava, kao i osoba čiji predmet zanimanja nije primarno izučavanje klasičnih civilizacija i kultura, ali koji imaju veliku želju i motiv da ovo razdoblje u historiji čovječanstva dobije svoje odgovarajuće mjesto u naučnoj zajednici na prostoru Bosne i Hercegovine.
Saznaj više

Ostale novosti

PROMOCIJA SEDMOG BROJA ČASOPISA „ACTA ILLYRICA“

S ponosom najavljujemo promociju sedmog broja Godišnjaka Udruženja BATHINVS „Acta Illyrica.“ Domaćin ovogodišnje promocije bit će Centar za historijska istraživanja (Univerzitet u Sarajevu – Filozofski