DOBITNICI NAGRADE PROF.DR. ESAD PAŠALIĆ ZA 2019. GODINU

Rezultati  javnog poziv za predaju radova za nagradni fond „Prof. dr. Esad Pašalić“. Nakon uvida u pristigle radove i obaveznu dokumentaciju predviđenu javnim pozivom raspisanim 21.maja 2019.  godine na na zvaničnoj web stranici  Udruženja  za proučavanje i promoviranje ilirskog naslijeđa i drevnih i klasičnih civilizacija BATHINVS (www.bathinvs.com) stručna komisija je donjela sljedeću odluku o rangiranju kandidata :

 I mjesto : Goran Popović (student drugog ciklusa studija na Odjeku za istoriju, Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu. Piše magistarsku tezu pod radnim naslovom : „Rimske komunikacije i naselja u istočnoj Bosni“. Goran Popović je konkurisao za nagradu „Prof.dr.Esad Pašalić“ sa prikazom knjige „A Companion to Ostrogothic Italy“, autora :  Jonathan J. Arnold, M. Shane Bjornlie i Kristina Sessa ). Nagradni fond za prvo mjesto : 500 KM

II mjesto : Dženana Kahriman ( studentica drugog ciklusa studija na Odsjeku za historiju, Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu). Piše magistarsku tezu pod radnim naslovom : „Batonov ustanak u historigrafiji XX i XI stoljeća“. Dženana Kahriman je konkurisala za nagradu „Prof.dr.Esad Pašalić“ sa prikazom knjige „Historija Ilira“ , autora : S. Mesihovića i A. Šačić). Nagradni fond za prvo mjesto : 300 KM

Napomena : Stručna komisija na elekronskoj sjednici zaključenoj 1.10.2019. godine jednoglasno je donjela odluku da nagrada za treće mjesto bude dodjeljena za dva pristigla rada što znači da kadidati koji su osvojili treće mjesto djele predviđeni nagradni fond

III mjesto : Fadil Hadžiabdić (student drugog ciklusa studija na Odjeku za historiju, Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu). Piše magistarsku tezu pod radnim naslovom :  „ Dalmacija u doba Marcelina“. Fadil Hadžiabdić je za nagradu konkurisao „Prof.dr.Esad Pašalić“ sa prikazom knjige „Geneza zla – Agrarna kriza: ekonomski i socijalni pad Republike“ autora : S. Mesihovića).

III mjesto : Zerina Kulović (studentica drugog ciklusa studija na Katedri za arheologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu). Piše magistarsku tezu pod radnim naslovom :  „Sepulkralni kult u željeznom dobu na području istočne Bosne i Hercegovine“. Zerina Kulović je konkurisala za nagradu „Prof.dr.Esad Pašalić“ sa prikazom knjige „Tragovi antičkog teatra, muzike, gladijatorskih borbi i takmičenja iz arheoloških zbirki u Bosni i Hercegovini“ autora : A. Busuladžića). 

Ukupan nagradni fond za treće mjesto : 200 KM

Sve dobitnike ovogodišnje nagrade „Prof. dr. Esad Pašalić“ Udruženje za proučavanje i promoviranje ilirskog naslijeđa i drevnih i klasičnih civilizacija BATHINVS nagrađuje objavljivanjem nagrađenog prikaza stručne publikacije u trećem broju naučnog časopisa Acta Illyrica. Nagrada „Prof. dr. Esad Pašalić“ studentima koji su ostvarili najbolje rezultate biti će uručena na svečanoj promociji trećeg broja Godišnjaka Udruženja BATHINVS „Acta Illyrica“ koja će biti upriličena u decembru 2019. godine.

Radove  za nagradu „Prof. dr. Esad Pašalić“ ocjenjivala je komisija u sljedećem stastavu :

  1. Predsjednik komisije :  Doc.dr.sc. Amir Duranović ( Prodekan za naučno-istraživački rad, međunarodnu akademsku saradnju i izdavaštvo Filozofskag fakulteta u Univerziteta Sarajevu, voditelj Centra za historijska istraživanja FFUNSA i nosilac kolegija Uvod u historijsku nauku i pomoćne historijske discipline na Odsjeku za historiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu)
  • Član komisije :  Doc.dr.sc. Almir Marić ( Dekan Fakulteta humanističkih nauka Univerziteta Džemal Bjedić iz Mostara i nositelj kolegija Oblast stari vijek na spomenutom fakultetu)
  • Član komisije :  Dr.sc. Feđa Milivojević ( doktor znanosti iz oblasti starog vijeka, Sveučilište u Dubrovniku, Odjel za huminističke znanosti, predavač na kolegijima Povjest sredozmlja : čovjek i krajolik; Uvod u historijsku antropologiju starog svijeta : odbrane teme )

Porodica Pašalić i Udruženje BATHINVS upućuju iskrene čestitke dobitnicima ovogodišnje nagrade „Prof. dr. Esad Pašalić“. Podsjećamo da je cilj ove nagrade je da se podstakne rad studenata koji u procesu svog visokoškolskog obrazovanja pokazuju talenat i interes za izučavanjem najstarijeg arheološkog i historijskog naslijeđa Bosne i Hercegovine. Svrha nagrade jeste da na dostojanstven način, kroz  analizu stručnih publikacija, čiji je sadržaj blizak stvaralaštvu Esada Pašalića. Također se zahavljujemo uvaženim članovima komisije na izdvojenom vremenu, profesonalnom angažmanu i akademskom pristupu radu.

U slučaju nejasnoća ili prigovora na rezultate javnog poziva kandidati mogu kontaktirati Udruženje BATHINVS na zvaničnu e – mail adresu bathinvs@gmail.com u periodu od 04.10 do 10.10.2019. godine. Nakon zaprimanja e – maila žalba će biti razmatrana i dogovoren termin razgovora. ig

Ovdje možete preuzeti template Godišnjaka Udruženja Bathinvs

O nama

Udruženje BATHINVS je osnovano 2014. godine od strane mladih bakaleureata, magistranata i doktoranata historije, arheologije i prava, kao i osoba čiji predmet zanimanja nije primarno izučavanje klasičnih civilizacija i kultura, ali koji imaju veliku želju i motiv da ovo razdoblje u historiji čovječanstva dobije svoje odgovarajuće mjesto u naučnoj zajednici na prostoru Bosne i Hercegovine.
Saznaj više

Ostale novosti

PROMOCIJA SEDMOG BROJA ČASOPISA „ACTA ILLYRICA“

S ponosom najavljujemo promociju sedmog broja Godišnjaka Udruženja BATHINVS „Acta Illyrica.“ Domaćin ovogodišnje promocije bit će Centar za historijska istraživanja (Univerzitet u Sarajevu – Filozofski

Deset godina „Bathinvsa“ !

ŠTA SMO TO URADILI DO SADA?   OBJAVLJENE KNJIGA: 6 monografija, 2 izdanja izvora i 1 Vodič za turiste SEDAM BROJEVA ČASOPISA “ACTA ILLYRICA”: ukupno