DOBITNICI NAGRADE PROF.DR. ESAD PAŠALIĆ ZA 2020. GODINU

Rezultati  javnog poziv za predaju radova za nagradni fond „Prof. dr. Esad Pašalić“. Nakon uvida u pristigle radove i obaveznu dokumentaciju predviđenu javnim pozivom raspisanim 27. februara 2020.  godine na na zvaničnoj web stranici  Udruženja  za proučavanje i promoviranje ilirskog naslijeđa i drevnih i klasičnih civilizacija BATHINVS (www.bathinvs.com) stručna komisija je donjela sljedeću odluku o rangiranju kandidata :

 I mjesto : Damir Deljo (student drugog ciklusa studija na Katedre za arhelogiju, Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. Damir Deljo je konkurisao za nagradu „Prof.dr.Esad Pašalić“ sa prikazom knjige „Historija arheologije u novim zemljama Jugoistočne Evrope“, autora :  Predraga Novakovića. Nagradni fond za prvo mjesto : 500 KM

II mjesto : Nejra Stovro ( studentica drugog ciklusa studija na Odsjeku za historiju, Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu). Piše magistarsku tezu pod radnim naslovom : „Humor u antičkom Rimu“. Nejra Stovro je konkurisala za nagradu „Prof.dr.Esad Pašalić“ sa prikazom knjige „Romean Empire's Story“ , autora : Greg Woolf. Nagradni fond za drugo mjesto : 300 KM

Napomena : Stručna komisija na elekronskoj sjednici zaključenoj 16.10.2020. godine jednoglasno je donjela odluku da nagrada za treće mjesto bude dodjeljena za dva pristigla rada što znači da kadidati koji su osvojili treće mjesto djele predviđeni nagradni fond

III mjesto : Fadil Hadžiabdić (student drugog ciklusa studija na Odjeku za historiju, Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu). Piše magistarsku tezu pod radnim naslovom :  „ Dalmacija u doba Marcelina“. Fadil Hadžiabdić je za nagradu konkurisao „Prof.dr.Esad Pašalić“ sa prikazom Godišnjaka Udruženja BATHINVS, Acta Illyrica,br. 3, izdavač : Udruženje za proučavanje i promoviranje ilirskog naslijeđa i drevnih i klasičnih civilizacija „BATHINVS“, Sarajevo, 2020)

III mjesto : Amina Šehović (studentica drugog ciklusa studija na Odjeku za historiju, Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu). Piše magistarsku tezu pod radnim naslovom :  „Njeno veličanstvo Hatšepsut, žena-faraon.“. Amina Šehović je konkurisala za nagradu „Prof.dr.Esad Pašalić“ sa prikazom knjige „Municipijum S. Rimski grad u Kominama kod Pljevalja“ autora : Miroslava Mirković). 

Ukupan nagradni fond za treće mjesto : 200 KM

Sve dobitnike ovogodišnje nagrade „Prof. dr. Esad Pašalić“ Udruženje za proučavanje i promoviranje ilirskog naslijeđa i drevnih i klasičnih civilizacija BATHINVS nagrađuje objavljivanjem nagrađenog prikaza stručne publikacije u četvrtom broju naučnog časopisa Acta Illyrica. Nagrada „Prof. dr. Esad Pašalić“ studentima koji su ostvarili najbolje rezultate biti će uručena krajem kalendarske godine ili početkom naredni ovisno od epidemijološke situacije. Svi dobitnici nagrade biti će blagovremeno obavješteni o dodjeli nagrada.

Radove  za nagradu „Prof. dr. Esad Pašalić“ ocjenjivala je komisija u sljedećem stastavu :

  1. Predsjednik komisije :  Doc.dr.sc. Amir Duranović ( Prodekan za naučno-istraživački rad, međunarodnu akademsku saradnju i izdavaštvo Filozofskag fakulteta u Univerziteta Sarajevu, voditelj Centra za historijska istraživanja FFUNSA i nosilac kolegija Uvod u historijsku nauku i pomoćne historijske discipline na Odsjeku za historiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu)
  • Član komisije :  Doc.dr.sc.Mersiha Imamović ( Docentica na Odsjeku za historiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli,  nositeljica je  kolegija Oblast stari vijek na spomenutom fakultetu).
  • Član komisije :  Dr.sc. Feđa Milivojević ( doktor znanosti iz oblasti starog vijeka, suradnika u suradničkom zvanju i na radnom mjestu poslijedoktoranda iz znanstvenoga područja humanističkih znanosti na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci)

Porodica Pašalić i Udruženje BATHINVS upućuju iskrene čestitke dobitnicima ovogodišnje nagrade „Prof. dr. Esad Pašalić“. Podsjećamo da je cilj ove nagrade je da se podstakne rad studenata koji u procesu svog visokoškolskog obrazovanja pokazuju talenat i interes za izučavanjem najstarijeg arheološkog i historijskog naslijeđa Bosne i Hercegovine. Svrha nagrade jeste da na dostojanstven način, kroz  analizu stručnih publikacija, čiji je sadržaj blizak stvaralaštvu Esada Pašalića. Također se zahavljujemo uvaženim članovima komisije na izdvojenom vremenu, profesonalnom angažmanu i akademskom pristupu radu.

U slučaju nejasnoća ili prigovora na rezultate javnog poziva kandidati mogu kontaktirati Udruženje BATHINVS na zvaničnu e – mail adresu bathinvs@gmail.com u periodu od 01.11 do 10.11.2020. godine. Nakon zaprimanja e – maila žalba će biti razmatrana i dogovoren termin razgovora.

Ovdje možete preuzeti template Godišnjaka Udruženja Bathinvs

O nama

Udruženje BATHINVS je osnovano 2014. godine od strane mladih bakaleureata, magistranata i doktoranata historije, arheologije i prava, kao i osoba čiji predmet zanimanja nije primarno izučavanje klasičnih civilizacija i kultura, ali koji imaju veliku želju i motiv da ovo razdoblje u historiji čovječanstva dobije svoje odgovarajuće mjesto u naučnoj zajednici na prostoru Bosne i Hercegovine.
Saznaj više

Ostale novosti

PROMOCIJA SEDMOG BROJA ČASOPISA „ACTA ILLYRICA“

S ponosom najavljujemo promociju sedmog broja Godišnjaka Udruženja BATHINVS „Acta Illyrica.“ Domaćin ovogodišnje promocije bit će Centar za historijska istraživanja (Univerzitet u Sarajevu – Filozofski

Deset godina „Bathinvsa“ !

ŠTA SMO TO URADILI DO SADA?   OBJAVLJENE KNJIGA: 6 monografija, 2 izdanja izvora i 1 Vodič za turiste SEDAM BROJEVA ČASOPISA “ACTA ILLYRICA”: ukupno