DOBITNICI NAGRADE PROF.DR. ESAD PAŠALIĆ ZA 2022. GODINU

Rezultati javnog poziv za predaju radova za nagradni fond “Prof. dr. Esad Pašalić”. Nakon uvida u pristigle radove i obaveznu dokumentaciju predviđenu javnim pozivom raspisanim 03. juna 2021. godine na na zvaničnoj web stranici Udruženja za proučavanje i promoviranje ilirskog naslijeđa i drevnih i klasičnih civilizacija BATHINVS ( www.bathinvs.com ) stručna komisija je donijela sljedeću odluku o rangiranju kandidata :
I mjesto : Amina Abaspahić (studentica drugog ciklusa studija na Odsjeku za historiju, Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu). Amina Abaspahić je za nagradu „Prof.dr. Esad Pašalić“ konkurisala sa prikazom knjige Cum esset persecutio: Dioklecijanovo doba na području između Akvileje i Dunavskog limesa u mučeničkim legendama, autorice Vesna Lalošević.

II mjesto : Tarik Šatara (student drugog ciklusa studija na Odsjeku za historiju, Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu). Tarik Šatara je za nagradu „Prof.dr. Esad Pašalić“ konkurisao sa prikazom knjige Iliri – Postanci, autora Salmedina Mesihović.

III mjesto : Lamija Keso (studentica drugog ciklusa studija na Odsjeku za historiju, Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu). Lamija Keso je za nagradu „Prof.dr. Esad Pašalić“ konkurisala sa prikazom knjige Bitka za Ilirik autora Salmedina Mesihovića.

♦♦♦
Sve dobitnike ovogodišnje nagrade „Prof. dr. Esad Pašalić“ Udruženje za proučavanje i promoviranje ilirskog naslijeđa i drevnih i klasičnih civilizacija BATHINVS nagrađuje objavljivanjem nagrađenog prikaza stručne publikacije u šestom broju naučnog časopisa Acta Illyrica. Nagrada „Prof. dr. Esad Pašalić“ studentima koji su ostvarili najbolje rezultate biti će uručena početkom naredne godine u okviru svečane promocije. Svi dobitnici nagrade biti će blagovremeno obaviješteni o dodjeli nagrada.

Radove za nagradu „Prof. dr. Esad Pašalić“ ocjenjivala je komisija u sljedećem stastavu :
1. Predsjednik komisije: Prof.dr. sc. Adnan Busuladžić ( Nasitelj kolegija uz antičke arheologije na Katedri za arheologiju Filozofskag fakulteta u Univerziteta Sarajevu i Voditelj Odsjeka za antičku arheologiju Zemaljskog muzeja BiH, prodekan za finansije Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu)
2. Član : Prof.dr.sc. Almir Marić ( Nositelj kolegija iz oblasti historije Starog vijeka na Fakultetu humanističkih nauka Univerziteta "Džemal Bjedić" u Mostaru)
3. Član : dr.sc. Feđa Milivojević (Odsjek za povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci)

Porodica Pašalić i Udruženje BATHINVS upućuju iskrene čestitke dobitnicima ovogodišnje nagrade „Prof. dr. Esad Pašalić“. Podsjećamo da je cilj ove nagrade da podstakne rad studenata koji u procesu svog visokoškolskog obrazovanja pokazuju talenat i interes za izučavanjem najstarijeg arheološkog i historijskog naslijeđa Bosne i Hercegovine. Također, zahvaljujemo se uvaženim članovima komisije na izdvojenom vremenu, profesonalnom
angažmanu i akademskom pristupu radu.

U slučaju nejasnoća ili prigovora na rezultate javnog poziva kandidati mogu kontaktirati Udruženje BATHINVS na zvaničnu e – mail adresu bathinvs@gmail.com u periodu od 03.11 do 10.11.2022. godine. Nakon zaprimanja e – maila žalba će biti razmatrana i dogovoren  termin razgovora.

Ovdje možete preuzeti template Godišnjaka Udruženja Bathinvs

O nama

Udruženje BATHINVS je osnovano 2014. godine od strane mladih bakaleureata, magistranata i doktoranata historije, arheologije i prava, kao i osoba čiji predmet zanimanja nije primarno izučavanje klasičnih civilizacija i kultura, ali koji imaju veliku želju i motiv da ovo razdoblje u historiji čovječanstva dobije svoje odgovarajuće mjesto u naučnoj zajednici na prostoru Bosne i Hercegovine.
Saznaj više

Ostale novosti

PROMOCIJA SEDMOG BROJA ČASOPISA „ACTA ILLYRICA“

S ponosom najavljujemo promociju sedmog broja Godišnjaka Udruženja BATHINVS „Acta Illyrica.“ Domaćin ovogodišnje promocije bit će Centar za historijska istraživanja (Univerzitet u Sarajevu – Filozofski