DOBITNICI NAGRADE „PROF.DR. ESAD PAŠALIĆ“ ZA 2023. GODINU

Rezultati  javnog poziv za predaju radova za nagradni fond “Prof. dr. Esad Pašalić”. Nakon uvida u pristigle radove i obaveznu dokumentaciju predviđenu javnim pozivom raspisanim 04.jula 2023. godine, na zvaničnoj web stranici  Udruženja  za proučavanje i promoviranje ilirskog naslijeđa i drevnih i klasičnih civilizacija BATHINVS (www.bathinvs.com), stručna komisija je donijela sljedeću odluku o rangiranju kandidata :

I mjesto: Azra Sarić  (studentica doktorskog studija na Odsjeku za arheologiju, Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu)Azra Sarić je za nagradu konkurisala sa prikazom knjige Zbirka antičkih fibula iz Franjevačkog samostana u Tolisi, autora Adnana Busuladžića.

Nagradni fond predviđen za prvo mjesto je 500 KM.

II mjesto: Tarik Seferović (student drugog ciklusa studija na Odsjeku za historiju, Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu). Tarik Seferović je za nagradu konkurisao sa  prikazom knjige Izvori za historiju rimskog svijeta, čiji su autori Salmedin Mesihović, Dženana Kahriman i Fadil Hadžibajrić.

Nagradni fond predviđen za drugo mjesto je 300 KM.

Napomena: Stručna komisija na elektronskoj sjednici zaključenoj 21.10.2023. godine jednoglasno je donijela odluku da zbog malog odziva zainteresiranih studenata budu dodijeljene samo prve dvije nagrade.

Sve dobitnike ovogodišnje nagrade „Prof. dr. Esad Pašalić“ Udruženje za proučavanje i promoviranje ilirskog naslijeđa i drevnih i klasičnih civilizacija BATHINVS nagrađuje objavljivanjem nagrađenog prikaza stručne publikacije u sedmom broju naučnog časopisa Acta Illyrica. Nagrada „Prof. dr. Esad Pašalić“ studentima koji su ostvarili najbolje rezultate biti će uručena krajem kalendarske ili početkom naredne godine. Svi dobitnici nagrade biti će blagovremeno obaviješteni o dodjeli nagrada.

Radove  za nagradu „Prof. dr. Esad Pašalić“ ocjenjivala je komisija u sljedećem sastavu:

  1. Predsjednik komisije: Bego Omerčević (redovni profesor u penziji, dugogodišnji nositelj kolegija iz oblasti historije Starog vijeka na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Tuzli, također dugogodišnji dekan te institucije i redovni član redakcije časopisa  Acta Illyrica )

 

  1. Član:dr.sc. Almir Marić ( Nositelj kolegija iz oblasti historije Starog vijeka na Fakultetu humanističkih nauka Univerziteta “Džemal Bjedić” u Mostaru)

 

  1. Član: dr.sc. Feđa Milivojević (Odsjek za povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci)

 

Porodica Pašalić i Udruženje BATHINVS upućuju iskrene čestitke dobitnicima ovogodišnje nagrade „Prof. dr. Esad Pašalić“. Podsjećamo da je cilj ove nagrade da podstakne rad studenata koji u procesu svog visokoškolskog obrazovanja pokazuju talenat i interes za izučavanjem najstarijeg arheološkog i historijskog naslijeđa Bosne i Hercegovine. Također, zahvaljujemo se uvaženim članovima komisije na izdvojenom vremenu, profesonalnom angažmanu i akademskom pristupu radu.

U slučaju nejasnoća ili prigovora na rezultate javnog poziva kandidati mogu kontaktirati Udruženje BATHINVS na zvaničnu e – mail adresu bathinvs@gmail.com u periodu od 10.10 do 10.11.2023. godine. Nakon zaprimanja e – maila žalba će biti razmatrana i dogovoren termin razgovora.

 

Ovdje možete preuzeti template Godišnjaka Udruženja Bathinvs

O nama

Udruženje BATHINVS je osnovano 2014. godine od strane mladih bakaleureata, magistranata i doktoranata historije, arheologije i prava, kao i osoba čiji predmet zanimanja nije primarno izučavanje klasičnih civilizacija i kultura, ali koji imaju veliku želju i motiv da ovo razdoblje u historiji čovječanstva dobije svoje odgovarajuće mjesto u naučnoj zajednici na prostoru Bosne i Hercegovine.
Saznaj više

Ostale novosti

PROMOCIJA SEDMOG BROJA ČASOPISA „ACTA ILLYRICA“

S ponosom najavljujemo promociju sedmog broja Godišnjaka Udruženja BATHINVS „Acta Illyrica.“ Domaćin ovogodišnje promocije bit će Centar za historijska istraživanja (Univerzitet u Sarajevu – Filozofski

Deset godina „Bathinvsa“ !

ŠTA SMO TO URADILI DO SADA?   OBJAVLJENE KNJIGA: 6 monografija, 2 izdanja izvora i 1 Vodič za turiste SEDAM BROJEVA ČASOPISA “ACTA ILLYRICA”: ukupno