IZVJEŠTAJ SA IZLOŽBE IN HONOREM ET MEMORIAM ESAD PAŠALIĆ

Ove kalendarske godine se obilježava pola stoljeća od smrti arheologa i historičara, Esada Pašalića. Povodom navedene godišnjice, u saradnji sa JU Muzej Sarajeva i Filozofskim fakultetom Univerziteta u Sarajevu, Udruženje za proučavanje i promoviranje ilirskog nasljeđa, drevnih i klasičnih civilizacija BATHINVS je organiziralo naučni skup i izložbu pod nazivom COLLOQVIVM in honorem professoris Esad Pašalić quinquagesimo anniversario eius mortis. Sa ponosom možemo reći da je saradnja našeg Udruženja sa spomenutim uglednim institucijama rezultirala sa uspješnom realizacijom dva velika projekta koja imaju za cilj promovisanje lika i djela uvaženog profesora Esada Pašalića. Kroz promociju Pašalićevog naučnog doprinosa Udruženje BATHINVS i njegovi partneri u ovom projektu željeli su ukazati na značaj proučavanja antičke historije i arheologije BiH.

Esad Pašalić je rođen 21. februara 1915. godine u Tuzli, gdje je stekao osnovno obrazovanje, dok je srednju školu završio u Bihaću. Visoko obrazovanje, a naposlijetku i doktorat, je stekao na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Osim zvanja u struci, Pašalić je obnašao i nekoliko funkcionerskih pozicija u organima vlasti, dva puta je bio izabran za dekana Filozofskog fakulteta, te je bio član i predsjednik brojnih udruženja usko vezanih za nauku. Kao arheolog, Pašalić se istaknuo kao voditelj dva velika projekta, prvi na području današnje Ilidže, te drugi u sjeverozapadnoj Bosni, u dolini rijeke Japre. Među njegovim pisanim djelima posebno se ističe njegov doktorat Antička naselja i komunikacije u BiH, koji je i danas jedno od temeljnih djela kada je u pitanju izučavanje antičke arheologije i historije Bosne i Hercegovine.

Na dan kad je Esad Pašalić diplomirao, 20. oktobra je otvorena izložba i naučni skup  njemu u čast. Naučni skup koji je trajao dva dana 20 i 21. oktobra održao se na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Otvaranju naučnog skupa na kome su radove izlagali stručnjaci iz pet različitih zemalja Europe i regije prethodilo je veliko otvaranje muzejske izložbe u Brusa bezistanu, depandansu Muzeja Sarajeva. Svečano otvaranje izložbe je prema protokolu održano  u deset sati. Treba naglasiti da je otvaranju prisustvovao veliki broj zvanica i gostiju iz svijeta nauke, te članovi i prijatelji porodice Pašalić. Ugledni naučnici koji su učestovali na naučnom skupu bili su specijalni gosti izložbe. Zbog bogatog sadržaja i historijske važnosti teme izložba je izazvala veliki interes i u bosanskohercegovačkim medijima. Autori izložbe su viši kustos Moamer Šehović, MA i predsjednik Udruženja BATHINVS dr.sc. Edin Veletovac, koji su za potrebe iste blisko surađivali sa porodicom Pašalić. Ta saradnja je omogućila da nastane muzejska izložba koja je pružila priliku posjetiocima da mogu barem na kratko osjetiti duh i šarm kojim je odisao korpus naučnog izričaja Esada Pašalića.  Izložbu je, u 10:00 h, uvodnim riječima otvorio Mirsad Avdić, direktor Muzeja Sarajeva. Avdić se zahvalio porodici Pašalić na nesebičnoj suradnji, svim prisutnima na dolasku, a potom prepustio riječ Moameru Šehoviću, autoru izložbe.

Šehović se, za početak, predstavio kao jedan od autora izložbe te, kako priliči, u svoje ime i ime kolege Veletovca, zahvalio svim gostima što su svojim prisustvom uveličali ovaj događaj. U svom govoru, Šehović je rezmirao stručni i javni život Esada Pašalića te nabrojao njegova najznačajnija pisana djela, među kojima je istaknuo Pašalićev doktorat. Nakon kratkog rezimea, riječ je preuzela gospođa Jasmina Pašalić, kćerka Esada Pašalića i ugledna bosanskohercegovačka diplomatkinja, pa je u toj ulozi, uz pokoju anegdotu, govorila o njegovom privatnom i porodičnom životu koji se odvijao u obrazovnom i antifašističkom duhu. Užu porodicu Esada Pašalića su činili njegova supruga, Razija Pašalić, po struci likovni pedagog, i njihovo troje djece, koji su kasnije, po uzoru na svoje roditelje, ostavili značajan trag na nauci i diplomatiji naše zemlje. Gospođa Pašalić je iskazala izrazitu zahvalnost mladim naučnicima koji su svojim radom iskazali počast njenom, prerano preminulom ocu te je naglasila da joj je bila izuzetna čast surađivati s njima. Dotična je iskoristila priliku da usput, od srca, čestita Edinu Veletovcu na nedavno odbranjenoj doktorskoj disertaciji. Ona se još jednom, sa ponosom, osvrnula na naučni rad svoga oca, te prepustila prisutnima da pogledaju izložbu.

Izložba je koncipirana tako da se, osim javnog, posjetitelji upoznaju i sa privatnim životom prof. dr. Esada Pašalića. Njegova porodica je za tu potrebu velikodušno posudila predmete iz njegovog privatnog vlasništva, kao što su dioptrijske naočale, ručni sat, novčanik, naliv pera, fotoaparati te lični dokumenti poput članskih karata, legitimacija, vozačke dozvole, indeksa i doktorske diplome. Osim njih, tu se našao i pokoji predmet iz vlasništva Razije Pašalić, kao što je njena službenička knjižica. Kroz izložbu se može uvidjeti da je Esad Pašalić bio često priznat i primijećen u javnom, društvenom, kulturnom i političkom životu, pa su na istoj izložena priznanja i nagrade: Plaketa Skupštine Grada Sarajeva, Orden rada sa srebrenim vijencem, Orden zasluge za narod sa srebrenim zracima, Orden rada III reda, te Medalja zasluge za narod.

Osim predmeta, izložene su i privatne fotografije porodice Pašalić, ali i fotografije sa arheoloških istraživanja ili ekskurzija Esada Pašalića. Tako posjetitelji izložbe mogu na trenutak otputovati na arheološke lokalitete Ilidžu ili dolinu rijeke Japre i doživjeti duh istraživanja koje je vodio Esad Pašalić pedesetih i šezdesetih godina prošlog stoljeća. Izuzev fotografija, izloženi su i određeni nalazi koje je Pašalić pronašao, kao što su antičke svjetiljke, posude i novac. Od posebnog značaja i vrijednosti su izloženi dnevnici istraživanja koje je lično profesor Pašalić vodio. Dotični je, pored poslovnog, njegovao i prijateljski odnos sa Đurom Baslerom, kao i sa mnogim drugim ličnostima iz svijeta nauke, politike i javnog života.

Zanimljiv detalj iz života Esada Pašalića je i njegov prijateljski odnos sa nobelovcem Ivom Andrićem, kojem je, kao dekan Filozofskog fakulteta u Sarajevu, uručio počasni doktorat. Andrić je Pašaliću, sa posvetom, poklonio svoj roman Gospođica, a drugom prilikom mu je poslao razglednicu sa svog putovanja u Poljsku.

Pored pobrojanih predmeta, koji predstavljaju određene segmente života prof. dr. Esada Pašalića, izloženi su još mnogi drugi predmeti i fotografije, koje šturo rezimiraju kratak, ali ispunjen i bogat život dotičnog. Nakon što je završen zvanični program u Muzeju, program obilježavanja pedeset godina od smrti prof. dr .Esada Pašalića je nastavljen u prostorijama Filozofskog fakulteta gdje je u dvanaest sati zvanično otvoren naučni skup. Ova izložba je i narednih deset dana otvorena za javnost u Brusa bezistanu. Kolege iz muzeja Sarajeva su naglasili da je riječ o jednoj  od posjećenijih izložbi koje su postavljene u JU MUZEJ SARAJEVA. Udruženje za proučavanje i promoviranje ilirskog nasljeđa, drevnih i klasičnih civilizacija BATHINVS zahvaljuje svim posjetiteljima izložbe na izdvojenom vremenu. Također posebnu zahvalnost dugujemo JU MUZEJ SARAJEVA i porodici Pašalić. Velika čast i zadovoljstvo je biti dio ovog velikog projekta.

 

Dženefa Merdanić,BA

Slike sa ove izložbe možete pogledati OVDJE. Autor slika je Elma Durić.

Ovdje možete preuzeti template Godišnjaka Udruženja Bathinvs

O nama

Udruženje BATHINVS je osnovano 2014. godine od strane mladih bakaleureata, magistranata i doktoranata historije, arheologije i prava, kao i osoba čiji predmet zanimanja nije primarno izučavanje klasičnih civilizacija i kultura, ali koji imaju veliku želju i motiv da ovo razdoblje u historiji čovječanstva dobije svoje odgovarajuće mjesto u naučnoj zajednici na prostoru Bosne i Hercegovine.
Saznaj više

Ostale novosti

PROMOCIJA SEDMOG BROJA ČASOPISA „ACTA ILLYRICA“

S ponosom najavljujemo promociju sedmog broja Godišnjaka Udruženja BATHINVS „Acta Illyrica.“ Domaćin ovogodišnje promocije bit će Centar za historijska istraživanja (Univerzitet u Sarajevu – Filozofski

Deset godina „Bathinvsa“ !

ŠTA SMO TO URADILI DO SADA?   OBJAVLJENE KNJIGA: 6 monografija, 2 izdanja izvora i 1 Vodič za turiste SEDAM BROJEVA ČASOPISA “ACTA ILLYRICA”: ukupno