IZVJEŠTAJ SA PREDSTAVLJANJA GODIŠNJAKA ,, ACTA ILLYRICA“

U srijedu 19.04.2017. godine, u prostorijama Filozofskog fakulteta u Sarajevu, s početkom u 13:00 h, Udruženje za proučavanje i promoviranje ilirskog naslijeđa i drevnih i klasičnih civilizacija ,, BATHINVS “ održalo je predstavljanje prvog broja Godišnjaka ,, Acta Illyrica“.

Predstavljanje Godišnjaka otvorila je moderatorica Benjamina Londrc, MA ( viša asistentica Pravnog fakulteta Univerziteta u Travniku, jedan od osnivača Udruženja ) pozdravljajući prisutne. Poseban pozdrav uputila je članovima obitelji istaknutnog bh historičara i arheologa Esada Pašalića, te Jovana Divjaka, umirovljenog generala Armije BiH, te drugim gostima iz kulturnih i naučnih institucija. Istakla je kako je Godišnjak produkt višemjesečnog rada i saradnje sa istaknutim imenima naučne scene sa područja Zapadnog BalkanaSa žaljenjem je istaknula da, jedan od članova redakcije i čovjek koji je jedan od najzaslužnijih za izdavanje ovog broja Godišnjaka prof. dr. Bego Omerčević zbog vremenskih neprilika spriječen prisustvovati ovom predstavljanju.

Priliku da se prva obrati prisutnima imala je doc. dr. Ksenija Kondali, prodekanesa Filozofskog fakulteta u Sarajevu za naučno istraživački rad i međunarodnu saradnju. Ona je u svom obraćanju istakla da je najveća vrijednost ovog časopisa što je omogućio afirmaciju mladim naučnicima. Shodno tome istakla je podršku Filozofskog fakulteta za ovaj i slične projekte.

Zvanični dio predstavljanja započeo je doc. dr. Almir Marić ( Fakultet humanističkih nauka, Univerzitet ,, Džemal Bijedić „ u Mostaru ) koji je rekao ponešto o svakom od 15 radova koji su objavljeni u ovom Godišnjaku. Docent Marić je na kraju istaknuo nekoliko stvari koje se jasno vide nakon iščitavanja Godišnjaka ,, Acta Illyrica “. Naglasio je da tematski je broj veoma koherentan i fokusiran je na početak principata, odnosno 1. stoljeće i ličnost Publija Kornelija Dolabele uz nekoliko radova općeg karaktera. Godišnjak predstavlja značajnu novost i svojevrsnu prekretnicu u proučavanju antičkog razdoblja naše zemlje. Ono što je prema njegovom mišljenju posebno važno je da u našoj historiografiji dosad nije postojao časopis koji je bio specijaliziran samo za antički period, što je u kvalitativnom smislu veliki pomak. Ipak, najveći značaj ove publikacije jest u tome što je okupila kritičnu masu mladih istraživača koji su u saradnji sa iskusnijim kolegama pokazali zavidan nivo stručnosti i entuzijazma neophodnih za pokretanje jednog ovakvog časopisa. U svom obraćanju, koje je

uslijedilo nakon obraćanja doc. dr. Marića, istaknuti prof. dr. Enver Imamović, emeritus; istaknuo je značaj pokretanja ovog Godišnjaka. Napravio je paralelu između prošle i savremene situacije na bh historijskoj sceni po pitanju izlaska naučnih časopisa. Nažalost ta paralela na govori u pozitivnom svjetlu kada je riječ o sadašnjem stanju izdavanja, ali se nada da je ovo novi početak ka svjetlijoj budućnosti. Posebno je istakao značaj prof. dr. Esada Pašalića, koji se smatra jedinim od najbitnijih istraživača antičke historije Bosne i Hercegovine. Pristutnima se obratio i prof. dr. Salmedin Mesihović u svojstvu glavnog i odgovornog urednika Godišnjaka. On se zahvalio svim koji su na bilo koji način učestvovali u izradi i predstavljanju. Istakao je da je postojala potreba za jednim ovakvim časopisom u kojem će akacenat biti na radovima iz prahistorije, antičke historije i rimskog prava.

U završnom djelu predstavljanja moderatorica Londrc iskoristila je priliku da najavi članove i saradnike Udruženja BATHINVS. Poimenice se zahvalila svima koji su učestvovali u izdavanju ovog broja Godišnjaka, te su im dodijeljene zahvalnice. Istovremeno je posjetioce upoznala sa budućim aktivnostima Udruženja. Poseban naglasak stavljen je na organizaciju naučnog skupa i izložbe u oktobru 2017. godine. Naučni skup će biti organiziran ob honorem povodom pedeset godina od smrti prof.dr. Esada Pašalića. Čast da organizuju ovaj skup pripala je upravo članovima Udruženja BATHINVS, a u suradnji sa Odsjekom za historiju Filozofskog fakulteta u Sarajevu, Muzejem Sarajeva i članovima obitelji Pašalić. Na kraju je moderatorica Londrc najvila da će u 2018. godini izaći drugi broj Godišnjaka Udruženja BATHINVS ,, Acta Illyrica „. Riječ je o broju koji će biti posvećen prof. dr. Esadu Pašaliću.

Promocija je bila izuzetno posjećena. Nakon promocije posjetioci su se mogli družiti sa promotorima i autorima radova na maloj zakusci upriličenoj ovim povodom.

[Best_Wordpress_Gallery id=”1” gal_title=”Acta Illyrica”]

Ovdje možete preuzeti template Godišnjaka Udruženja Bathinvs

O nama

Udruženje BATHINVS je osnovano 2014. godine od strane mladih bakaleureata, magistranata i doktoranata historije, arheologije i prava, kao i osoba čiji predmet zanimanja nije primarno izučavanje klasičnih civilizacija i kultura, ali koji imaju veliku želju i motiv da ovo razdoblje u historiji čovječanstva dobije svoje odgovarajuće mjesto u naučnoj zajednici na prostoru Bosne i Hercegovine.
Saznaj više

Ostale novosti

PROMOCIJA SEDMOG BROJA ČASOPISA „ACTA ILLYRICA“

S ponosom najavljujemo promociju sedmog broja Godišnjaka Udruženja BATHINVS „Acta Illyrica.“ Domaćin ovogodišnje promocije bit će Centar za historijska istraživanja (Univerzitet u Sarajevu – Filozofski