IZVJEŠTAJ SA ŠESTOG CIKLUSA JAVNIH PREDAVANJA UDRUŽENJA BATHINVS

Udruženje „BATHINVS“ je u saradnji sa Muzejom istočne Bosne u Tuzli te Filozofskim fakultetom u Tuzli organizovalo predavanje kojeg su održali doc. dr. Mersiha Imamović, profesorica sa Filozofskog fakulteta u Tuzli, odsjeka za historiju te dr.sci. Dženan Brigić, kustos arheolog Muzeja istočne Bosne u Tuzli i potpredsjenik Udruženja Bathinvs, kao i studentice magistarskog studija na odjsku za historiju Filozofskog fakuletata u Tuzli, Amina Parlić i Nermina Bikić. Tema predavanja je bila ” Kulturno – historijsko naslijeđe iz rimskog doba na području sjeveroistočne Bosne – otkriće rimskog vodovoda u Gornjoj Tuzli”. Prije početka predavanja obratio se direktor Muzeja istočne Bosne Ljubiša Veljković, te pozdravio prisutne i poželio dobrodošlicu gostima i predavačima. Nakon toga, dr. sci. Dženan Brigić se također obratio prisutnima ispred Udruženja Bathinvs koji je ukratko predstavio historijat Udruženja i održavanja ciklusa javnih predavanja, kao jednog od najdugotrajnijih projekata, koje se obilježava svake godine na različite teme i u različitim mjestima i gradovima.

Nakon toga je najavio doc. dr. Mersihu Imamović koja je predavala na temu sjeveroistočne Bosne u rimskom dobu, odnosno samim počecima rimskih osvajanja Ilirika. Na taj način je napravila hronološki pregled i obrazložila prisutnima dešavanja koja su uzrokovala ratne sukobe između autohtonog ilirskog stanovništa sa rimskom vojskom, te dešavanja koja su dovela do Batonovog ustanka početkom naše ere. Nakon kratkog pregleda političke i vojne prošlosti, akcenat svog predavanja docentica Imamović je stavila na kulturnu baštinu sjeveroistočne Bosne. Predstavila je rezultate arheoloških istraživanja na ovom prostoru iz antičkog perioda te slike najznačajnijih i najreprezentativinijih nalaza sa navedenih istraživanja. Također, predstavila je i najnovija istraživanja iz antičkog perioda, rađena na planini Konjuh kod Kladnja gdje je tokom 2020. godine vršeno arheološko istraživanje rimske ceste. Nakon toga, ukratko se osvrnula na ideju i proces realizacije projekta iskopavanja rimskog vodovoda na području Gornje Tuzle, o čemu je detaljnije govorio dr. sci. Dženan Brigić, učesnik projekta sa ovog arheološkog istraživanja.

Brigić je počeo svoje predavanje kraktim hronološkim pregledom prostora sjeveroistočne Bosne od kamenog, preko metalnog doba do antičkog perioda predstavivši na taj način dugogodišnju prošlost ovog prostora. Istakao je da na prostoru sjeveroistočne Bosne ne postoji mnogo tragova antičkog perioda, te objasnio izuzetno veliki značaj novootkrivene rimske ceste na Konjuhu te vodovoda u Gornjoj Tuzli. Zatim je prisutnima predstavio pripreme vršene za realizaciju projekta, objasnio metodologiju arheoloških iskopavanja te predstavio rezultate geofizike vršene tokom ovog istraživanja. Nakon toga, prisutnima je pokazao slike sa iskopavanja vodovoda i obrazložio sam proces iskopavanja kao i rezultate do kojih se došlo. Na kraju predavanja, pristunima su se obratile učesnice projekta, studentice odsjeka za historiju Filozofskog fakulteta u Tuzli Amina Parlić i Nermina Bikić. Kroz prezentaciju prikazale su svoja iskustva sa terena kao i najznačanije događaje koji su se, prema njihovom shvatanju, odvili na terenu. Na kraju se prisutnima obratio prof. dr. Bego Omerčević, dugogodišnji profesor na odjseku za Historiju Filozofskog fakulteta, te istakao značaj otkrića rimskog vodovoda za antičku historiju Bosne i Hercegovine te se zahvalio studentima, učenicima i ostalim koji su prisustvovali predavanju.

Na kraju predavanja, dr. sci. Dženan Brigić se, ispred Muzeja istočne Bosne i Udruženja Bathinvs, također zahvalio prisutnima na dolasku i obilježavanju ovog predavanja te otvorio posljednju fazu predavanja, odnosno pitanja prisutnih. Nakon rasprave izražene su nade da će se u skorije doba izvršiti ponovono iskopavanje vodovoda kako bi se konzervirao i predstavio javnosti kao muzej na otvorenom, te da će se eventualno nastaviti sa iskopavanjem novog dijela vodovoda sa ciljem otkrića lokacije do koje je vodovod izgrađen.

Ovdje možete preuzeti template Godišnjaka Udruženja Bathinvs

O nama

Udruženje BATHINVS je osnovano 2014. godine od strane mladih bakaleureata, magistranata i doktoranata historije, arheologije i prava, kao i osoba čiji predmet zanimanja nije primarno izučavanje klasičnih civilizacija i kultura, ali koji imaju veliku želju i motiv da ovo razdoblje u historiji čovječanstva dobije svoje odgovarajuće mjesto u naučnoj zajednici na prostoru Bosne i Hercegovine.
Saznaj više

Ostale novosti

PROMOCIJA SEDMOG BROJA ČASOPISA „ACTA ILLYRICA“

S ponosom najavljujemo promociju sedmog broja Godišnjaka Udruženja BATHINVS „Acta Illyrica.“ Domaćin ovogodišnje promocije bit će Centar za historijska istraživanja (Univerzitet u Sarajevu – Filozofski

Deset godina „Bathinvsa“ !

ŠTA SMO TO URADILI DO SADA?   OBJAVLJENE KNJIGA: 6 monografija, 2 izdanja izvora i 1 Vodič za turiste SEDAM BROJEVA ČASOPISA “ACTA ILLYRICA”: ukupno