NAGRADA „Prof. dr. Esad Pašalić“ – JAVNI POZIV ZA DOSTAVLJANJE RADOVA

U saradnji sa porodicom uvaženog bosanskohercegovačkog arheologa i dugogodišnjeg profesora i dekana Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, Udruženje za proučavanje i promoviranje ilirskog naslijeđa i drevnih i klasičnih civilizacija BATHINVS raspisuje javni poziv za predaju radova za nagradni fond „Prof. dr. Esad Pašalić“. Cilj ove nagrade jeste da se podstakne rad studenata koji u procesu svog visokoškolskog obrazovanja pokazuju talenat i interes za izučavanjem najstarijeg arheološkog i historijskog naslijeđa Bosne i Hercegovine. Svrha nagrade jeste da na dostojanstven način, kroz  analizu stručnih publikacija, čiji je sadržaj blizak stvaralaštvu Esada Pašalića, ukaže na naučno naslijeđe istog. Obezbijeđeni nagradni fond za akademsku 2019 / 2020. godinu  jeste :

 • Prvo mjesto (500 KM)
 • Drugo mjesto (300 KM)
 • Treće mjesto (200 KM)
 • Tri prvoplasirana prikaza stručnih publikacija biti će objavljeni u četvrtom broju Godišnjaka Udruženja BATHINVS Acta Illyrica

Uslovi prijave najavni poziv za predaju radova za nagradu „Prof. dr. Esad Pašalić“ su:

 1. Pravo na učešće imaju studenti II ciklusa studija historije i arheologije, te studenti III ciklusa doktorskog studija arheologije i antičke historije
 2. Studenti koji učestvuju na konkursu moraju biti državljani Bosne i Hercegovine
 3. Studenti II ciklusa imaju pravo na učešće ukoliko studiraju na Univerzitetima u Bosni i Hercegovini, dok doktoranti mogu aplicirati ukoliko studiraju i u inostranstvu
 4. Učesnici na konkursu su dužni dostaviti u elektronskoj formi dokaz da zadovoljavaju uslove iz prve 3 tačke (skeniranu prvu stranu lične karte ili pasoša, te prvu stranicu indexa )
 5. Učesnici su dužni u elektronskoj formi dostaviti popunjeni obrazac koji će moći skinuti sa zvanične web stranice Udruženja BATHINVS www.bathinvs.com, te profila izdavača Udruženja za proučavanje i promoviranje ilirskog naslijeđa i drevnih i klasičnih civilizacija BATHINVS na platformi academia.edu.
 6. Studenti koji žele konkurisati za nagradu „Prof. dr. Esad Pašalić“ obavezni su do 1. jula 2020. godine poslati rad na zvaničnu e – mail adresu Udruženja BATHINVS (bathinvs@gmail.com). Radovi koji ne budu pristigli u naznačenom roku neće se uzimati u razmatranje.
 7. Imena studenata koji su pokazali izvanredne sposobnosti za proučavanje, razumijevanje, analizu i predstavljanje odabranog naučnog djela i time stekli pravo na nagradu „Prof. dr. Esad Pašalić“ biti će objavljena na zvaničnoj web stranici Udruženja za proučavanje i promoviranje ilirskog naslijeđa i drevnih i klasičnih civilizacija BATHINVS do kraja kalendarske godine.
 8. Nagrada „Prof. dr. Esad Pašalić“ studentima koji ostvare najbolje rezultate biti će uručena na svečanoj promociji četvrtog broja Godišnjaka Udruženja BATHINVS Acta Illyrica koja će biti upriličena krajem 2020. ili početkom 2021 godine.

Komisija će razmatrati radove koji predstavljaju prikaz ili osvrt na sljedeće publikacije:

 1. Allen, P., Neil, B. Crisis Management in Late Antiquity (410 – 590 CE): A Survey of the Evidence from Episcopal Letters, Brill, Leiden, 2013.
 2. Busuladžić, A. Antički željezni alat i oprema sa prostora Bosne i Hercegovine / Iron Tools and Implements of the Roman Period in Bosnia and Herzegovina, Univerzitet u Sarajevu/Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine, Sarajevo, 2014.
 3. Busuladžić, A. Zbirka antičkih fibula iz Franjevačkog samostana u Tolisi / The Collection of Antique Fibulae from the Franciscan Monastery in Tolisa, Univerzitet u Sarajevu/Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine, Sarajevo, 2014.
 4. Godišnjak Centra za balkanološka ispitivanja ANUBiH, knjiga 47, Akademija nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine, Sarajevo, 2018.
 5. Godišnjak Udruženja BATHINVS, Acta Illyrica,br. 2 (broj posvećen prof.dr.sc. Esadu Pašaliću), Udruženje za proučavanje i promoviranje ilirskog naslijeđa i drevnih i klasičnih civilizacija „BATHINVS“, Sarajevo, 2018.
 6. Godišnjak Udruženja BATHINVS, Acta Illyrica,br. 3, Udruženje za proučavanje i promoviranje ilirskog naslijeđa i drevnih i klasičnih civilizacija „BATHINVS“, Sarajevo, 2018.
 7. Grbić, D. Plemenske zajednice u Iliriku – predurbane administrativne strukture u rimskim provincijama između Jadrana i Dunava (I – III vek), Balkanološki institut SANU, Beograd, 2014.
 8. Lalošević, V. Cum esset persecutio: Dioklecijanovo doba na području između Akvileje i dunavskog limesa u mučeničkim legendama, Književni krug, Split, 2018.
 9. Marin, E. MursaHadrijanova kolonija uz limes rimskog carstva /  Mursa – Colonia Aelia at the limes of the Roman Empire, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Zagreb, 2018.
 10. Mesihović S. Helenske apoikije u Italiji i Siciliji, Udruženje za proučavanje i promoviranje ilirskog naslijeđa i drevnih i klasičnih civilizacija „BATHINVS“, Sarajevo, 2017.
 11. Mesihović, S.  Bitka za Ilirik, Udruženje za proučavanje i promoviranje ilirskog naslijeđa i drevnih i klasičnih civilizacija „BATHINVS“, Sarajevo, 2018.
 12. Migotti, B., Šašel Kos, M. & Radman Livaja, I. Roman Funerary Monuments of South-Western Pannonia in their Material, Social, and Religious Context (Archaeopress Roman Archaeology), Archaeopress, Oxford, 2018.
 13. Mirković M., Municpium S – Rimski grad u Kominama kod Pljevalja, Filozofski fakultet Univerziteta u Beogradu, Beograd, 2013.
 14. Mitchell S., A History of the Later Roman Empire: AD 284 – 641 (second edition), Oxford University Press, Oxford, 2015.
 15. Novaković, P. Historija arheologije u novim zemljama Jugoistočne Evrope, Univerzitet u Sarajevu, Sarajevo, 2014.
 16. Wolf, G. An Empire's Story, Oxford University Press, Oxford, 2012.
 17. Zaninović, M. Ilirski ratovi, Školska knjiga, Zagreb, 2015.
 • Radovi ne smiju imati više od četiri stranice teksta
 • Radovi trebaju biti poslani u Microsoft Word (Compatibility Mode) formatu sa sljedećim specifikacijama : 
 • Font: Times New Roman;
 • Poravnanje: Justify;
 • Prored/Razmak: 1,15 ;
 • Veličina slova: u naslovu 14, glavni tekst 12
 • Tekstovi koji ne budu predstavljali osvrt/prikaz na jednu od gore navedenih publikacija neće se razmatrati.

Uz  imena dobitnika nagrade „Prof. dr. Esad Pašalić“  biti će objavljena i imena članova stručne komisije za 2020. godinu. S ciljem da se postigne što je moguće veći stepen objektivnosti u sastav ovogodišnje komisije za nagradu ne mogu biti birani članovi Nadzornog odbora Udruženja BATHINVS niti članovi Udruženja.

Zainteresirani studenti ukoliko imaju dodatna pitanja mogu se obratiti organizatoru dodjele nagrade „Prof. dr. Esad Pašalić“ putem zvanične e – mail adrese bathinvs@gmail.com.

Obrazac za prijavu možete preuzeti i popuniti ovdje

SRETNO!

Ovdje možete preuzeti template Godišnjaka Udruženja Bathinvs

O nama

Udruženje BATHINVS je osnovano 2014. godine od strane mladih bakaleureata, magistranata i doktoranata historije, arheologije i prava, kao i osoba čiji predmet zanimanja nije primarno izučavanje klasičnih civilizacija i kultura, ali koji imaju veliku želju i motiv da ovo razdoblje u historiji čovječanstva dobije svoje odgovarajuće mjesto u naučnoj zajednici na prostoru Bosne i Hercegovine.
Saznaj više

Ostale novosti

PROMOCIJA SEDMOG BROJA ČASOPISA „ACTA ILLYRICA“

S ponosom najavljujemo promociju sedmog broja Godišnjaka Udruženja BATHINVS „Acta Illyrica.“ Domaćin ovogodišnje promocije bit će Centar za historijska istraživanja (Univerzitet u Sarajevu – Filozofski