NAJAVA PROMOCIJA KNJIGE: “Northern Bosnia within the bounds of Roman Pannonia = Sjeverna Bosna u okvirima rimske Panonije” u Muzeju Kozare u Prijedoru

U sklopu obilježavanja Međunarodnog Dana muzeja u četvrtak 18.05.2023. biti će  upriličena promocija jednog BATHINVS izdanja, naučne monografije “Northern Bosnia within the bounds of Roman Pannonia =  Sjeverna Bosna u okvirima rimske Panonije”.
Knjigu će javnosti predstaviti promotori prof.dr. Adnan Kaljanac (Univerzitet u Sarajevu), kustosica arheološke zbirke Muzeja Kozare Daniela Radoslavac, te autorica prof.dr. Amra Šačić Beća (Univerzitet u Sarajevu).
U knjizi je velika pažnja posvećena probelmatici rimskih rudnika u oklini Prijedora, te  autohtonom panonskom narodu Mezejima koji su živjeli u dolinama rijeka Sane i Japre. Mozej Kozare u Prijedoru je bio jedna od institucija koje su pružile podršku autorici u procesu istraživanja. Kuriozitet predstavlja i činjenica da je na naslovnici knjige spomenik rudarskog, panonskog božanstva Sedata iz lapidarija Muzeja Kozare.

Ovdje možete preuzeti template Godišnjaka Udruženja Bathinvs

O nama

Udruženje BATHINVS je osnovano 2014. godine od strane mladih bakaleureata, magistranata i doktoranata historije, arheologije i prava, kao i osoba čiji predmet zanimanja nije primarno izučavanje klasičnih civilizacija i kultura, ali koji imaju veliku želju i motiv da ovo razdoblje u historiji čovječanstva dobije svoje odgovarajuće mjesto u naučnoj zajednici na prostoru Bosne i Hercegovine.
Saznaj više

Ostale novosti

Promocija šestog broja časopisa “Acta Illyrica”

PROMOCIJA ŠESTOG BROJA ČASOPISA “ACTA ILLYRICA” Najvljujemo promociju šestog broja Godišnjaka Udruženja BATHINVS “Acta Illyrica”. Domaćin ovogodišnje promocije biti će Centar za historijska istraživanje (Univerzitet