NAJAVA PROMOCIJA KNJIGE: “Northern Bosnia within the bounds of Roman Pannonia = Sjeverna Bosna u okvirima rimske Panonije” u Muzeju Kozare u Prijedoru

U sklopu obilježavanja Međunarodnog Dana muzeja u četvrtak 18.05.2023. biti će  upriličena promocija jednog BATHINVS izdanja, naučne monografije “Northern Bosnia within the bounds of Roman Pannonia =  Sjeverna Bosna u okvirima rimske Panonije”.
Knjigu će javnosti predstaviti promotori prof.dr. Adnan Kaljanac (Univerzitet u Sarajevu), kustosica arheološke zbirke Muzeja Kozare Daniela Radoslavac, te autorica prof.dr. Amra Šačić Beća (Univerzitet u Sarajevu).
U knjizi je velika pažnja posvećena probelmatici rimskih rudnika u oklini Prijedora, te  autohtonom panonskom narodu Mezejima koji su živjeli u dolinama rijeka Sane i Japre. Mozej Kozare u Prijedoru je bio jedna od institucija koje su pružile podršku autorici u procesu istraživanja. Kuriozitet predstavlja i činjenica da je na naslovnici knjige spomenik rudarskog, panonskog božanstva Sedata iz lapidarija Muzeja Kozare.

Ovdje možete preuzeti template Godišnjaka Udruženja Bathinvs

O nama

Udruženje BATHINVS je osnovano 2014. godine od strane mladih bakaleureata, magistranata i doktoranata historije, arheologije i prava, kao i osoba čiji predmet zanimanja nije primarno izučavanje klasičnih civilizacija i kultura, ali koji imaju veliku želju i motiv da ovo razdoblje u historiji čovječanstva dobije svoje odgovarajuće mjesto u naučnoj zajednici na prostoru Bosne i Hercegovine.
Saznaj više

Ostale novosti