OBJAVLJENO PRINTANO I ONLINE IZDANJE ČASOPISA “ACTA ILLYRICA” ZA 2020. GODINU

Sa zadovoljstvom obavještavamo javnost da je iz štampe izašao četvrti broj Godišnjaka Udruženja BATHINVS “Acta Illyrica”. Ono što želimo posebno istaći da od ovog broja časopis ide pored printane verzije i u online izdanju (Online ISSN 2744-1318) čime će objavljeni radovi dobiti na prepoznatljivosti u širim naučnim okvirima. Stranica je urađena prema jasno definisanim metodološkim parametrima koje zahtjevaju referentne baze naučnih časopisa. Urednik stranice je dr. sc. Dženan Brgić. Pored aktuelnog četvrtog broja (izdanje za 2020.godinu) na web stranici su arhrivirani i prethodni brojevi. Svi brojevi uključujući i najnoviji dostupni su nanavedenom linku : https://acta.bathinvs.com/index.php/acta-illyricaKada je u pitanju Redakcioni odbor za četvrti broj časopisa, sa velikim ponosom možemo reći da smo i ovaj put na jednom mjestu uspjeli okupiti stručnjake čija imena predstavljaju velike autoritete u njihovim oblastima djelovanja. Osim iz Bosne i Hercegovine, Redakcioni odbor čine stručnjaci koji dolaze sa Univerziteta, muzeja i instituta iz Hrvatske, Srbije, Slovenije, Crne Gore. Kao i do sada, u Redakciji se nalaze naučnici koji se bave različitim oblastima i periodima u okviru antičke historije, prahistorijske i antičke arheologije te klasične filologije. Glavni i odgovorni urednik i ovog broja jeste dr. sc. Edin Veletovac, dok je sekretar redakcije historičarka Arnela Selimović, MA. Svi objavljeni izvorni i pregledni naučni radovi su prošli dvostruki anonimi recenzetski postupak. U procesu vrednovanja radova posebno važnu ulogu je imao Recenzentski odbor sastavljen od eminetnih stručnjaka sa Univerziteta u Sarajevu, Arheološkog Muzejau Zagrebu, Arheološkog instituta Beograd, Fakulteta za humanističke studije Univerziteta Primorska, Odsjeka za arheologiju i naslijeđe, Kopar, Balkanološkog instituta, Srpske akademije nauka i umetnosti, Beograd i Fakulteta humanističkih nauka Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru. Za kraj treba istaći da je štampanje ovog broja časopisa “Acta Illyrica” pomoglo Ministarstvu kulture i sporta Kantona Sarajevo koje je u okviru projekta “Baština sarajeske regije u kontekstu prahistorijskog i antičkog kulturnog naslijeđa” djelomično finansijski podržalo štampanje četvrtog broja časopisa Acta Illyrica.

Ovdje možete preuzeti template Godišnjaka Udruženja Bathinvs

O nama

Udruženje BATHINVS je osnovano 2014. godine od strane mladih bakaleureata, magistranata i doktoranata historije, arheologije i prava, kao i osoba čiji predmet zanimanja nije primarno izučavanje klasičnih civilizacija i kultura, ali koji imaju veliku želju i motiv da ovo razdoblje u historiji čovječanstva dobije svoje odgovarajuće mjesto u naučnoj zajednici na prostoru Bosne i Hercegovine.
Saznaj više

Ostale novosti

PROMOCIJA SEDMOG BROJA ČASOPISA „ACTA ILLYRICA“

S ponosom najavljujemo promociju sedmog broja Godišnjaka Udruženja BATHINVS „Acta Illyrica.“ Domaćin ovogodišnje promocije bit će Centar za historijska istraživanja (Univerzitet u Sarajevu – Filozofski