Odbrana doktorske disertacije mladog bosanskohercegovačkog naučnika Dženana Brigića

Jedna lijepa vijest dolazi sa Sveučilišta u Zagrebu. Naime, bosanskohercegovačka nauka je bogatija za još jednog doktora znanosti iz oblasti prahistorijske arheologije. Danas je svoju doktorsku disertaciju pod naslovom „Višeslojno naselje Gornja Tuzla u kronologiji neolitika sjeveroistočne Bosne“ na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu odbranio Dženan Brigić. Rad je branjen pred komisijom u sastavu prof. dr. sc. Tihomila Težak-Gregl,  dr. sc. Jacqueline Balen, viša znanstvena suradnica i doc. dr. sc. Marcel Burić. Mentor spomenute disertacije bio je dr.sc. Macel Burić sa Odsjeka za arheologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.  Treba naglasiti da je  ovo veliki pomak za bosanskohercegovačku arheologiju budući da se izuzetno mali broj naučnika bavi problematikom neolita. Treba imati na umu da je ovo jedna od svega nekoliko disertacija bosanskohercegovačkih stručnjaka koja problematizira neolitsko razdoblje. Napominjemo da je  kolega Brigić jedan od osnivača Udruženja „BATHINVS“ i trenutni podpredsjednik  istog. Članovi i saradnici  Udruženja „BATHINVS“ se koriste prilikom da upute iskrene čestitke kolegi Brigiću. Vjerujemo da će dr. sc. Dženan Brigić kroz svoj budući naučni rad dati doprinos  izučavanju i populariziranju prahistorijskog nasljeđa Bosne i Hercegovine i prostora jugoistočne Europe.

Ovdje možete preuzeti template Godišnjaka Udruženja Bathinvs

O nama

Udruženje BATHINVS je osnovano 2014. godine od strane mladih bakaleureata, magistranata i doktoranata historije, arheologije i prava, kao i osoba čiji predmet zanimanja nije primarno izučavanje klasičnih civilizacija i kultura, ali koji imaju veliku želju i motiv da ovo razdoblje u historiji čovječanstva dobije svoje odgovarajuće mjesto u naučnoj zajednici na prostoru Bosne i Hercegovine.
Saznaj više

Ostale novosti

PROMOCIJA SEDMOG BROJA ČASOPISA „ACTA ILLYRICA“

S ponosom najavljujemo promociju sedmog broja Godišnjaka Udruženja BATHINVS „Acta Illyrica.“ Domaćin ovogodišnje promocije bit će Centar za historijska istraživanja (Univerzitet u Sarajevu – Filozofski