ODRŽANA SVEČANA PROMOCIJA ŠESTOG BROJA ČASOPISA „ACTA ILLYRICA“ I DODJELA NAGRADE „PROF. DR. ESAD PAŠALIĆ“

U saradnji sa Centrom za historijska istraživanja Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu u petak 10.03.2023. je organizovana  promocije šestog broja Godišnjaka Udruženja BATHINVS „Acta Illyrica.“ Na početku promocije moderator dr. Edin Veletovac naglasio je da je „Acta Illyrica“ jedinistven časopis u široj regiji  u kojem rezultate istraživanja objavljuju stručnjaci iz oblasti prahistorijske arhelogije, klasične filologije, arheologije i historije, te rimskog prava. Izdavač časopisa je Udruženje za proučavanje i promoviranje ilirskog naslijeđa i drevnih i klasičnih civilizacija „BATHINVS.“ U toku predstavljanja časopisa naglašeno je da su u šestom broju časopisa „Acta illyrica“ objavljena četiri izvorna naučna rada, četiri pregledna rada i jedan stručni rad. Pored toga na stranicima ovogodišnjeg broja našao se i jedan rad koji  pripada bibliografskom tipu članka, jedan rad kategoriziran je kao izlaganje sa konferencije, dok se u sekciji Prikazi ukupno nalazi pet radova, od čega su tri rada studenata koji su osvojili prva tri mjesta na ovogodišnjem javnom pozivu “Prof. dr. Esad Pašalić”. Moderator je istakao da je Acta Illyrica od ovog broja indeksirana i arhivirana u jednoj od najvažnijih bazi podataka za humanističke nauke, ERIH PLUS. Autori radova su naučnici iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Italije i Srbije. Sadržaj časopisa javnosti su predstavili stručnjaci iz oblasti klasične filologije, rimskog prava i klasične arheologije i historije : prof.dr. Drago Župarić ( Univerzitet u Sarajevu – Filozofski fakultet), prof.dr. Almir Marić (Univerzitet „Džemal Bijedić“ Mostar – Fakultet humanističkih nauka), te viši ass. dr. Mirza Hebib
(Univerzitet u Sarajevu – Pravni fakultet).

Profesor Župarić je promovisao radove Forme i funkcije zapovjednih načina u Ciceronovim Pismima (autorica Seada Brkan), Kvintilijanovi principi odgoja i obrazovanja rimskih govornika (autorica Tamara Mazur). O radovima iz prahistorije i klasičnog razdoblja govorio je prof.dr. Almir Marić. Promotor se ukratko osvrnuo na radove Neolitsko naselja u Gornjoj Tuzli u kontekstu geološke strukture sjeveroistočne Bosne (autor Dženan Brigić), Novopronađeni epigrafski spomenik princepsa Mezeja u Jajcu  (autori Salmedin Mesihović i Mirza Kapetanović), The valley of the Una river, the land of the “Illyrian” Iapodes (autor Edin Huseinović), The area of the upper course of the Drina river (in Bosnia and Herzegovina) in the 2nd and 3rd century (atorica Amina Šehović) i Autohtoni elementi u kulturi stanovništva istočnog dela rimske provincije Dalmacije (autorica Radmila Zotović). Doktor rimskog prava Mirza Hebib posjetioce promocije upoznao sa sadržajem radova  L’accusatio iure mariti vel patris e l’accusatio publica o iure extranei nella criminalizzazione Augustea degli illeciti sessuali. Persistenze e innovazioni nel diritto romano cristiano (autor Giovanni Brandi Coasco Salmena di San Quricico), Ciceronove reminiscencije o državi (autor Zdravko Lučić) i Epidemije i pravo u antičkom svijetu:  od Tukidida do Prokopija iz Cezareje (autorica Mariatereza Carbona).

Sva tri promotora su istakli važnost časopisa naglašavajući njegov jedinstveni karakter u okviru bosanskohercegovačke naučne publicistike. Promotori su bili jednoglasni u ocjeni da svaki naredni broj časopisa ima veću kvalitetu u kontekstu sadržaja. Kao važnu fazu u razvoju časopisa podvukli su činjenicu da u časopisu objavlju svoje radove i stručnjaci izvan regije Jugoistočne Europe. Na kraju je dr.sc. Edin Veletovac kao moderator napravio  kratki osvrt na publikovanu bibliografiju Ive Bojanovskog koju je priredila Amra Mekić, te se osvrnuo ukratko na prikaze koji su objavljeni. Doktor Veletovac, koji je ujedno i glavni i odgovorni urednik časopisa, se zahvalio svim kolegama i institucijama koje su dali nemjerljiv doprinos u nastanku i razvoju časopisa.

Na kraju promocije upriličena je svečana dodjela nagrade „Prof.dr. Esad Pašalić“. Laureatima Amini Abaspahić, Tariku Šatari i Lamiji Keso nagrade je uručila akademkinja Adila Pašalić Kreso (ANUBIH), kćerka uvaženog profesora Pašalića koji je utemeljitelj Katedre za Stari vijek na Univerzitetu u Sarajevu. Studenti su nagrade dobili za prikaz odabrane stručne publikacije iz prahistorijskog ili antičkog perioda. Cilj ove nagrade jeste da se podstakne rad studenata koji u procesu svog visokoškolskog obrazovanja pokazuju talenat i interes za izučavanjem najstarijeg arheološkog i historijskog naslijeđa Bosne i Hercegovine. Svrha nagrade jeste da na dostojanstven način, kroz analizu stručnih publikacija, čiji je sadržaj blizak stvaralaštvu Esada Pašalića, ukaže na naučno naslijeđe istog.

Kao izdavač moramo na kraju naglasiti da je promocija bila izuzetno posjećena. Posebno nas raduje što su studenti studija historije i arheologije u velikom broju prisustovali promociji. Zahvaljujemo kolegama iz Centra za historijska istraživanja Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu na dugodišnjoj saradnji koja se očituje u zajedničkoj organizaciji naših izdanja.

Ovdje možete preuzeti template Godišnjaka Udruženja Bathinvs

O nama

Udruženje BATHINVS je osnovano 2014. godine od strane mladih bakaleureata, magistranata i doktoranata historije, arheologije i prava, kao i osoba čiji predmet zanimanja nije primarno izučavanje klasičnih civilizacija i kultura, ali koji imaju veliku želju i motiv da ovo razdoblje u historiji čovječanstva dobije svoje odgovarajuće mjesto u naučnoj zajednici na prostoru Bosne i Hercegovine.
Saznaj više

Ostale novosti

PROMOCIJA SEDMOG BROJA ČASOPISA „ACTA ILLYRICA“

S ponosom najavljujemo promociju sedmog broja Godišnjaka Udruženja BATHINVS „Acta Illyrica.“ Domaćin ovogodišnje promocije bit će Centar za historijska istraživanja (Univerzitet u Sarajevu – Filozofski

Deset godina „Bathinvsa“ !

ŠTA SMO TO URADILI DO SADA?   OBJAVLJENE KNJIGA: 6 monografija, 2 izdanja izvora i 1 Vodič za turiste SEDAM BROJEVA ČASOPISA “ACTA ILLYRICA”: ukupno