NAJAVA PUBLIKACIJE: Godišnjak Udruženja BATHINVS “Acta Illyrica”

Sa zadovoljstvom objavljujemo da je u štampi drugi brog naučnog časopisa Godišnjaka Udruženja BATHINVS “Acta Illyrica”. Broj je posvećen uvaženom članu bosanskohercegovačke akademske zajednice prod.dr. Esadu Pašaliću koji se s pravom smatra jednim od pionira bosanskohercegovačke antičke arheologije i historije. Drugi broj časopisa ima 471 stranicu, a objavljeno će biti 20 radova naučnika iz Mađarske, Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine.

Redakciju drugog broja časopisa Acta Illyrica čine sljedeći naučnici iz oblasti prahistorijske i antičke arheologije, te antičke historije : prof.dr. sc. Enver Imamović, emeritus ( Filozofski fakultet Univerziteta u Sarajevu), dr. sc. Branka Migotti, znanstvena savjetnica (Odsjek za arheologiju Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti; upraviteljica – Odsjek za arheologiju), prof.dr.sc. Milan Lovenjak ( Filozofski fakultet Univerziteta u Ljubljani), prof.dr. sc. Snežana Ferjančić (Filozofski fakultet Univerziteta u Beogradu), prof.dr.sc. Salmedin Mesihović (Filozofski fakultet Univerziteta u Sarajevu), prof.dr.sc.Bego Omerčević ( Filozofski fakultet Univerziteta u Tuzli), prof.dr.sc. Drago Župarić ( Filozofski fakultet Univerziteta u Sarajevu), doc.dr.sc.Ivan Basić (Filozofski fakultet Sveučilišta u Splitu), doc.dr. sc. Marcel Burić (Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu). Počasni član redakcije ovog broja časopisa jeste akademik prof.dr.sc. Adila Pašalić Kreso, emeritus ( podpredsjednica Akademije nauka i umjetnosti BiH i kćerka uvaženog profesora Pašalića).

Recenzentski odbor ovog broj časopisa Acta Illyrica su sačinjavali: prof. dr. Salmedin Mesihović (Filozofski fakultet Univerziteta u Sarajevu, Odsjek za historiju), prof. dr. Adnan Busuladžić (Filozofski fakultet Univerziteta u Sarajevu, Katedra za arheologiju), dr. sc. Alka Domić Kunić (Viša znanstvena suradnica Odsjeka za arheologiju Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti), doc.dr.sc. Almir Marić (Fakultet humanističkih nauka Univerziteta Džemal Bijedić iz Mostara, Odsjek za historiju) i dr.sc. Ivan Radman Livaja ( viši kustos, Arheološki muzej u Zagrebu).

Glavna i odgovorna urednica drugog broja časopisa Acta Illyrica je doc.dr.sc. Amra Šačić Beća sa Filozofskog fakulteta Univerzita u Sarajevu, a sekretar redakcije je dr.sc. Edin Veletovac predsjednik Udruženja BATHINVS

Uskoro više detalja …

Ovdje možete preuzeti template Godišnjaka Udruženja Bathinvs

O nama

Udruženje BATHINVS je osnovano 2014. godine od strane mladih bakaleureata, magistranata i doktoranata historije, arheologije i prava, kao i osoba čiji predmet zanimanja nije primarno izučavanje klasičnih civilizacija i kultura, ali koji imaju veliku želju i motiv da ovo razdoblje u historiji čovječanstva dobije svoje odgovarajuće mjesto u naučnoj zajednici na prostoru Bosne i Hercegovine.
Saznaj više

Ostale novosti