PROMOCIJA BATHINVS IZDANJA U MUZEJU BRČKO DISTRKTA

U četvrtak 24. augusta 2023. godine u prostorijama „Muzeja Brčko Distrikta“ upriličena je promocija izdanja Udruženja „BATHINVS“. Zainteresirana naučna i čitateljska publika imala je priliku da se upozna sa sadržajem monografija “Bitka za Ilirik” autora Salmedina Mesihovića i “Sjeverna Bosna u okvirima rimske Panonije / Northern Bosnia within the Bounds of Roman Pannonia” autorice Amre Šačić Beća. Uz monografska izdanja predstavljeni su i posljednji brojevi časopisa “Acta Illyrica” i najavljen izlazak sedmog broja časopisa.

Knjiga “Bitka za Ilirik” je najavljena kao dopunjeno izdanje doktorske disertacije prof.dr. Salmedina Mesihovića koju je autor odbranio na Sveučilištu u Zagrebu. Promotorica knjige prof.dr. Amra Šačić Beća (Univerzitet u Sarajevu) posebno se osvrnula na pitanje breučkog saveza i ulozi njihovog vođe Batona Breučkog u Velikom ilirskom ustanku koji je centralna tema knjige. Naime, promotorica je naglasila da su Breuci najstariji po imenu poznati stanovnici istočnog dijela bosanske Posavine i da im autor u knjizi posvećuje značajnu pažnju. Knjiga je utemeljena na višegodišnjem istraživanju arheoloških i literarnih izvora, te analizi moderne literature. Prema mišljenju promotorice riječ je o knjizi koja je na neki način obilježila izuzetno plodni naučno-istraživački rad šefa katedre za Stari vijek Odsjeka za historiju na Filozofskom fakultetu Univerzitetu u Sarajevu. Svakako, spomenuta monografija je jedno od najreprezentativnijih izdanja Udruženja „BATHINVS“.

Ispred izdavača prisutnim se obratio predsjednik Udruženja „BATHINVS“ dr. Edin Veletovac (J.U. Muzej Sarajeva). Kao izvršni urednik monografije „Sjeverna Bosna u okvirima rimske Panonije / Northern Bosnia within the Bounds of Roman Pannonia” podvukao je da je ovo prva cjelovita knjiga koja tematski problematizira najmanje istražen dio Bosne i Hercegovine u antičkom periodu. Stoga je izrazio uvjerenje da će knjiga biti nezaobilazno štivo za sve istraživače južne Panonije, ali i cjelokupnog nekadašnjeg Ilirika. Promotor se detaljno osvrnuo na sva poglavlju u knjizi ističući posebno važnost poglavlja o prostoru Panonije Inferior, rimske provincije kojoj je pripadao prostor današnjeg Brčkog. Nedostatak urbanizma na tom prostoru autorica na osnovu svojih istraživanja je povezala sa činjenicom da je riječ o izuzetno plodnom području na kojem su bogati Rimljani gradili svoje vile. Zbog geografske blizine i putnih komunikacija ovaj prostor je gravitirao velikom panonskom gradu Sirmiju.  Kao važnu činjenicu vezano za publicistiku ove knjige promotor je istakao to što je knjiga objavljena dvojezično čime je srušena jezička barijera da knjiga postane dostupna stručnjacima van naše regije.

Moderatorica mr. Enida Muselović, kustosica Muzeja Brčko Distrikta je podsjetila da Udruženje „BATHINVS“ već sedmu godinu za redom izdaje svoj časopis „Acta Illyrica“ u kome se primarno objavljuju izvorni naučni radovi stručnjaka iz BiH, regije, ali i Italije, Mađarske i Austrije. Časopis objedinjuje nauke koje izučavaju najstarija razdoblja prošlosti odnosno prahistorijsku i antičku arheologiju, antičku historiju, klasičnu filologiju i rimsko pravo. Promotori su podvukli da nisu zadovoljni odnosom vlasti prema ovom vidu naučne publicistike, odnosno nadležne institucije ne prepoznaju u dovoljnoj mjeri činjenicu da rezultate svojih istraživanja u časopisu pored afirmisanih stručnjaka objavljuju i mladi naučnici. Uredništvo aktivno radi na afirmaciji mladih istraživača i promociju studentskih prikaza u rubrici u kojoj se objavljuju radovi dobitnika nagrade „Prof.dr. Esad Pašalić“. Sedmi broj časopisa „Acta Illyrica „ (izdanje za 2023.godinu) biti će objavljeno u decembru tekuće godine i promotori su istakli proširenje redakcije i recenzentskog odbora sa stručnjacima iz Engleske i Mađarske.

Iako je bilo predviđeno da prisustvuje, iz opravdanih razloga izostao je dolazak trećeg promotora prof.dr. Adnana Kaljanca (Univerzitet u Sarajevu). Ovom prilikom zahvaljujemo Muzeju Brčko Distrikta na pozivu. Riječ je o jednoj od najmlađih muzejskih institucija u Bosni i Hercegovini, te im ovom prilikom Udruženje „BATHINVS“ želi puno uspjeha u budućem radu i radujemo se zajedničkoj saradnji.

Ovdje možete preuzeti template Godišnjaka Udruženja Bathinvs

O nama

Udruženje BATHINVS je osnovano 2014. godine od strane mladih bakaleureata, magistranata i doktoranata historije, arheologije i prava, kao i osoba čiji predmet zanimanja nije primarno izučavanje klasičnih civilizacija i kultura, ali koji imaju veliku želju i motiv da ovo razdoblje u historiji čovječanstva dobije svoje odgovarajuće mjesto u naučnoj zajednici na prostoru Bosne i Hercegovine.
Saznaj više

Ostale novosti

PROMOCIJA SEDMOG BROJA ČASOPISA „ACTA ILLYRICA“

S ponosom najavljujemo promociju sedmog broja Godišnjaka Udruženja BATHINVS „Acta Illyrica.“ Domaćin ovogodišnje promocije bit će Centar za historijska istraživanja (Univerzitet u Sarajevu – Filozofski

Deset godina „Bathinvsa“ !

ŠTA SMO TO URADILI DO SADA?   OBJAVLJENE KNJIGA: 6 monografija, 2 izdanja izvora i 1 Vodič za turiste SEDAM BROJEVA ČASOPISA “ACTA ILLYRICA”: ukupno