U MUZEJU KOZARE U PRIJEDORU UPRILIČENA PROMOCIJA BATHINVSOVOG IZDANJA “NORTHERN BOSNIA WITHIN THE BOUNDS OF ROMAN PANNONIA / SJEVERNA BOSNA U OKVIRIMA RIMSKE PANONIJE”

U okviru obliježavanja Međunarodnog Dana muzeja u Muzeju Kozare 18.maja 2023. godine promovisana je knjiga “Northern Bosnia within the bounds of Roman Pannonia / Sjeverna Bosna u okvirima rimske Panonije” čiji je izdavač Udruženje „BATHINVS“. Promotori knjige bili su prof.dr. Adnan Kaljanac (Univerzitet u Sarajevu – Filozofski fakultet) i kustosica arheološke zbirke Muzeja Kozare, Daniela Radosavac. Promotori su istakli da su kao osnovni izvor za istraživanja u ovoj knjizi korišteni antički epigrafski spomenici na kojima su zabilježeni podaci o lokalnoj rimskoj upravu u rudnicima u dolinama Sane i Japre, te imena administrativnih službenika, nazvi etničkih skupina i administrativnih jednica u sjevernoj Bosni. Tokom predstavljanja knjige profesor Kaljanac je akcentirao da je riječ naulčnoj monografiji koja će imati značajan utjecaj za popularizaciju istraživanja sjeverne Bosne. Arheologinja Radosavac je izdvojila najvažnija pitanja koja su u knjizi analizirana u kontekstu rimskog rudarstva u prijedorskoj regiji.

Promotori su kao posebno vrijedan naučni doprinos istraživanja koja su predstavljena u knjizi naveli činjenicu da je autorica dokazala da su rudnici sjeverozapdne Bosne ipak bili u provinciji Panoniji, a ne Dalmaciji. Prisutnima se obratila i autorica knjige prof.dr. Amra Šačić Beća (Univerzitet u Sarajevu – Filozofski fakultet) koja se posebno zahvalila Muzeju Kozare za pruženu stučnu pomoć u procesu istraživanja teme, te istakla zadovoljstvo što je knjiga izazvala interes kod domaćih i stranih stručnjaka koji se bave rimskom provincijalnom historijom.

Podsjećamo da je ovo prva naučna monografija koja u svom tematskom okviru usko promblematizira kulturno-historijski razvoj rimske provincije Panonije na tlu savremene Bosne i Hercegovine. Promocija bila izuzetno posjećena, a Udruženje „BATHINVS“ kao izdavač zahvaljuje Muzeju Kozare na organizaciji promocije jednog od naših izdanja.

Ovdje možete preuzeti template Godišnjaka Udruženja Bathinvs

O nama

Udruženje BATHINVS je osnovano 2014. godine od strane mladih bakaleureata, magistranata i doktoranata historije, arheologije i prava, kao i osoba čiji predmet zanimanja nije primarno izučavanje klasičnih civilizacija i kultura, ali koji imaju veliku želju i motiv da ovo razdoblje u historiji čovječanstva dobije svoje odgovarajuće mjesto u naučnoj zajednici na prostoru Bosne i Hercegovine.
Saznaj više

Ostale novosti