UDRUŽENJE „BATHINVS“ NA SEDMOM HISTORY FESTU – promocija publicističke djelatnosti

History Fest je godisnji festival historije koji se održava u Bosni i Hercegovini od 2017. godine i smatra se jednim od najznačajnih događaja iz oblasti historiografije u široj regiji. Na ovogodišnjem, sedmom po redu, History Festu Udruženje „BATHINVS“ je 07.06.2023. godine predstavilo svoja najpoularnija izdanja.

Riječ je o dvije naučne monografije „Bitka za Ilirik“ i „Geneza zla“ autora prof.dr. Salmedina Mesihovića, te knjizi “Sjeverna Bosna u okvirima rimske Panonije / Northern Bosnia within the bounds of Roman Pannonia” autorice prof.dr. Amre Šačić Beća. Naravno, neizostavno je bilo i predstavljanje časopisa „Acta Illyrica“ koji je okrakterisan kao najvažniji izdavački poduhvat našeg Udruženja. Prisutnima su se obratili autori spomenutih knjiga, te glavni i odgovorni urednik časopisa „Acta Illyrica“ dr.sc. Edin Veletovac.

Profesorica Šačić Beća je napravila osvrt na autorski rad svog kolege profesora Mesihovića ističući da je „rukopis knjige „Bitka za Ilirik“ je sigurno jedno od najboljih djela objavljenih u poljednjih dvadeset godina u okvirima onog dijela bosanskohercegovačkog naučnog diskursa koji se bavi antičkim periodom.Istaknula je da knjiga rezultat Mesihovićevog višegodišnjeg istraživačkog rada, te dala kratak pregled sadržaja knjiga „Bitka za Ilirik“ i „Geneza zla“.

Predsjednik Udruženja „BATHINVS“ dr.sc. Edin Veletovac je govorio “Sjeverna Bosna u okvirima rimske Panonije / Northern Bosnia within the bounds of Roman Pannonia” koja predstavlja proširenu verziju dijela autoricine doktorske disertacije. Veletovac, koji je ujedbno bio i izvršni urednik knjige prisutne je upozna sa činjenicom da su u ovoj knjizi kao izvor primarno su korišteni epigrafski spomenici, te svjedočanstva grčko-rimskih pisaca. Akcenat je bio na spomenicima na kojima se spominju provincijalni i lokalni dužnosnici (namjesnici provincija, vojni prefekti, prepositi, princepsi, dekurioni, duumviri, edili, kvestori, rudarski prokuratori itd.). Pored toga, u radu su analizirani i natpisi na kojima se spominju nazivi indigenih zajednica, rimskih municipija i kolonija. Ovakav metodološki pristup omogućio je da se istraže administrativne jedinice koje nisu poznate iz pisanih izvora, kao što je municipium Faustinianum ili rudarski distrikt sjeverozapadne Bosne. Naglašeno je da knjiga otvara mnoga važna pitanja poput problema provincijalnih granica.

Član redakcije časopisa „Acta Illyrica“ prof.dr. Salmedin Mesihović pocrtao je da je časopis indeksiran u nekim od vodećih baza za časopise iz humanističke nauke poput ERIHplus i EBSCO, te da se intezivno radi na usavršavanju časopisa radi indeksacije u SCOPUS i Web of Science. Kao referetnu publikaciju časopis „Acta Illyrica“ je prepoznat od strane autora iz različitih zemalja ( BiH, Hrvatske, Srbije, Mađarske, Italije, Austrije itd). Posebnu pažnju promotor je posvetio procesu stroge recenzije koju prolaze radovi koje redakcije uzima u razmatranje.

Ovdje možete preuzeti template Godišnjaka Udruženja Bathinvs

O nama

Udruženje BATHINVS je osnovano 2014. godine od strane mladih bakaleureata, magistranata i doktoranata historije, arheologije i prava, kao i osoba čiji predmet zanimanja nije primarno izučavanje klasičnih civilizacija i kultura, ali koji imaju veliku želju i motiv da ovo razdoblje u historiji čovječanstva dobije svoje odgovarajuće mjesto u naučnoj zajednici na prostoru Bosne i Hercegovine.
Saznaj više

Ostale novosti